فهرست مطالب

فصلنامه پاتوبیولوژی مقایسه ای
سال بیستم شماره 79 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین سنبله کار، علیرضا جهاندیده، احمد اصغری، سعید حصارکی، ابوالفضل اکبرزاده زاده صفحات 4011-4018

    این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی داربست نانوکامپوزیتی دی اکسید تیتانیوم برای بازسازی نقص های استخوان ران در خرگوش انجام شد. تاثیر داربست نانوکامپوزیتی دی اکسید تیتانیوم بر فرآیند بهبودی استخوان شکسته شده در نقیصه استخوانی بررسی گردید.  18 خرگوش سفید نر بالغ نیوزیلندی با وزن 3 کیلوگرم مورد مطالعه قرار گرفتند. یک نقص سیلندری با قطر 6×5 میلی متر در استخوان ران خرگوش ها ایجاد شد. حیوانات به سه گروه آزمایشی 3 تایی تقسیم شدند. گروه های آزمایشی پس از ایجاد نقص، شامل شاهد منفی، شاهد مثبت (هیدروکسی آپاتیت) و تیمار (دی اکسید تیتانیوم) بودند. در روزهای 15 و 45 پس از جراحی حیوانات معدوم و از محل نقص استخوانی نمونه برداشته و در فرمالین 10% بافری قرار گرفت. مقاطع 5 میکرومتری پس از رنگ آمیزی عمومی و تریکروم مورد ارزیابی قرار گرفتند. بهبود التهاب در روز 15 و تشکیل استخوان جدید در روز 45 در گروه نانوکامپوزیت از نظر واحد ترمیمی استخوان سازی و کاهش میزان التهاب بهترین بود. داربست نانوکامپوزیتی دی اکسید تیتانیوم عملکرد التام بخش معنی داری در بازسازی نقیصه استخوانی داشت.

    کلیدواژگان: بهبود استخوان نانوکامپوزیت، دی اکسید تیتانیوم، هیدروکسی آپاتیت
  • پیمان محمدزاده، سجاد محمدی صفحات 4019-4038

    اخیرا نیدوویروس ها به عنوان عامل احتمالی بیماری های تنفسی شدید در خزندگان و بخصوص مارهای پیتون از نقاط مختلفی از جهان توصیف شده اند. هدف از این مطالعه، جداسازی عامل بیماری زا همراه با تعیین دقیق خصوصیات و نیز بررسی یافته های هیستوپاتولوژی در یک ایگوانای ماده می باشد. در طی معاینات پس از مرگ، ضایعات پیوگرانولوماتوز و فیبرونکروتیک در سیستم هایی غیر از دستگاه تنفس این ایگوانا  مشاهده شد و نتایج  بررسی واکنش زنجیره ای پلیمراز رونویسی معکوس نیز مثبت بود لذا ارتباط بین مشاهده این ضایعات گسترده با نتایج کالبدگشایی حاصل از مطالعه موارد ابتلا به سرپنتوویروس های قبلی و نیز میزان و نوع تغییرات در ژنوم سرپنتوویروس شناسایی شده با سرپنتو ویروس قبلی بررسی شد. تلقیح کشت سلولی و سپس RT-PCR برای جمع آوری و به دست آوردن ایزوله ویروسی استفاده شد. در ادامه ایمونوهیستوشیمی انجام شد. رنگ آمیزی برای نوکلیوپروتیین سرپنتویروس نشان داد که این ویروس نه تنها طیف وسیعی از اپیتلیوم (اپیتلیوم تنفسی و گوارشی، سلول های کبدی، لوله های  ادراری، مجاری پانکراس و غیره)، بلکه مونوسیت های داخل عروقی، ماکروفاژهای داخل ضایعه و سلول های اندوتلیال را نیز آلوده می کند. با توالی یابی نسل بعدی، ژنوم کامل برای این گونه سرپنتویروس جدید به دست آمد. تجزیه وتحلیل ژنوم ویروسی بازیابی شده از این بیماری تنفسی و سیستمیک مرتبط با عفونت سرپنتوویروس، ارتباط توالی با فنوتیپ سایر سویه ها را نشان نداد. نتایج نشان داد که این سرپنتوویروس تروپیسم سلولی و بافتی گسترده ای دارد و سیر عفونت زایی توسط آن می تواند متفاوت باشد و در نتیجه گسترش سیستمیک ویروس در بدن ضایعات در طیف گسترده ای از بافت ها و سیستم های مختلف بدن ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: نیدو ویروس، کشت سلولی، واکنش زنجیره ای پلیمراز رونویسی معکوس، توالی یابی نسل بعدی، آسیب شناسی، ایگوانا
  • بهاره نوروزی، ملیکا ایدلخانی، امیرعلی انوار صفحات 4039-4052

    ویژگی های خاص نانو ذرات مانند نسبت سطح به حجم بالا، اندازه ذرات همگن، پایداری بالا و سهولت تولید، موجب کاربرد فراوان آن ها در حوزه های مختلف داروسازی، دندانپزشکی، پزشکی، زیست شناسی و مهندسی مواد شده است. درواقع وجود بسیاری از باکتری های بیماری زا که خطرات بسیاری را در صنایع مختلف ازجمله تجهیزات پزشکی، دندانپزشکی، تصفیه آب آشامیدنی و فاضلاب ایجاد کرده اند، دلیل دیگری برای استفاده از نانو ذرات در محافظت از سلامت بشر است. در این میان، سنتز سبز نانو ذرات توسط سویه های مختلف سیانوباکتری ها، منجر به تولید نانو ذرات سازگاربامحیط زیست با خواص گوناگون بیولوژیکی، فیزیکی و شیمیایی منحصربه فرد شده است. سیانوباکتری ها، همچنین دارای انواع ترکیبات زیست فعال مانند رنگدانه ها و آنزیم ها هستند که می توانند به عنوان عوامل احیاکننده و تثبیت کننده در فرایند تولید نانو ذرات، عمل کنند. علاوه بر آن با ترکیبات بیوشیمیایی منحصربه فرد خود که شامل چندین ترکیب فعال زیستی با فعالیت های دارو شناختی اثبات شده هستند و خواص آنتی باکتریال، ضد قارچ، ضد جلبک، ضدسرطان و فتوکاتالیستی بالقوه ای را نیز به همراه دارند. همین خواص باعث شده که سیانوباکتری ها، نه تنها به عنوان منابع طبیعی مفید قابل استفاده شوند، بلکه در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری ها نیز کارایی داشته باشند. اگرچه تاکنون پژوهش های زیادی درزمینه سنتز بیولوژیکی با استفاده از انواع میکروارگانیسم ها انجام شده است، مطالعات کم تری بر استفاده از سیانوباکتری ها در سنتز نانو ذرات متمرکزشده اند. مقاله حاضر به طور جامع، ویژگی ها و کاربردهای تجاری نانو ذرات سنتزشده توسط سیانوباکتری ها، در زمینه های مختلف و همچنین راهبردهای سمیت نانو ذرات در برابر سلول های زنده را موردبررسی قرار می دهد.

    کلیدواژگان: سنتز سبز نانو ذرات، سیانوباکتری ها، ترکیبات زیست فعال
  • آیدین عزیزپور، زهرا امیرعجم، راحم خوشبخت، نورالدین حسین پور آزاد صفحات 4053-4064

    هدف از این مطالعه بررسی نوع، شدت و میزان جراحات بافتی عفونت ثانویه با ویروس آنفلوانزا متعاقب تلقیح با باکتری ORT در جوجه های SPF بود. بدین منظور، تعداد 60 قطعه جوجه SPF نژاد لگهورن یک روزه به صورت تصادفی در سه گروه بیست تایی تقسیم شدند. در سن 21 روزگی جوجه های گروه اول فقط با باکتری ORT و گروه دوم ابتدا با باکتری ORT و سه روز بعد با تحت تیپ H9N2 ویروس آنفلوانزا تلقیح شدند و گروه سوم بعنوان کنترل صرفا PBS دریافت کردند. نمونه های بافتی از نای، ریه ها، کبد، کلیه ها، بورس فابریسیوس، تیموس، طحال و لوزه های سکومی جهت مطالعه هیستوپاتولوژی اخذ گردید و پس از آماده سازی و تهیه ی مقاطع بافتی با روش هماتوکسیلین و ایوزین رنگ آمیزی شدند. در جوجه های گروه اول، باکتری ORT علاوه بر ایجاد ضایعات بافتی در ارگان های دستگاه تنفس (از بین رفتن مژه ها همراه با ارتشاح تک هسته ایها در زیر مخاط نای، پرخونی و پنومونی در ریه ها)، کبد (پرخونی سینوزوییدها و سیاهرگ مرکزی) و کلیه ها (خونریزی و نکروز لوله های ادراری) در ارگان های سیستم ایمنی نیز سبب ضایعات بافتی نظیر تخلیه لنفوسیتی در بورس فابریسیوس، پرخونی و ارتشاح هتروفیلی در تیموس و افزایش تعداد فولیکول های لنفاوی در طحال و لوزه های سکومی شد. جراحات هیستوپاتولوژی در جوجه های گروه دوم نسبت به گروه اول شدیدتر و طولانی مدت بود. هیچ گونه تغییرات بافتی در گروه کنترل مشاهده نشد. نتایج این مطالعه نشان داد که جوجه های عفونی شده با باکتری ORT در صورت آلودگی ثانویه با ویروس آنفلوانزا سبب افزایش شدت و طولانی شدن جراحات هیستوپاتوژی ناشی از باکتری ORT می شود.

    کلیدواژگان: باکتریORT، ویروس H9N2 آنفلوانزا، آلودگی ثانویه، ضایعات هیستوپاتولوژی، جوجه های SPF
  • فرزانه توکلی، بهناز کریمی بابا احمدی، موسی جاودانی، جهانگیر کبوتری کتج صفحات 4065-4074

    سوختگی، واکنش های پیچیده ی التهابی و ساخت رادیکال های آزاد را تحریک میکند. گیاه آرتمیزیا آنووا (Artemisia annua) با دارا بودن ویژگی های آنتی آماسی، آنتی اکسیدانی و آنتی میکروبی پتانسیل بالایی در بهبود فرآیند ترمیم زخم دارد. در این پژوهش اثر پماد نانوذره مس پوشش داده شده با عصاره آرتمیزیا آنووا بر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی در سوختگی درجه دو در موش سوری مورد پژوهش قرار می گیرد. پس از سنتز سبز نانوذره های مس و ایجاد سوختگی درجه 2، 100 سر موش سوری نر در 5 گروه، کنترل بدون درمان، گروه پماد اوسرین، گروه پماد% 2/0 نانوذره های مس، گروه پماد% 2/0 نانوذره های مس ساخت شده با عصاره آرتمیزیا آنووا و گروه پماد% 5 عصاره آرتمیزیا آنووا مورد استفاده قرار گرفت. فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و میزان لیپید پراکسیداسیون در هموژنات بافتی در روزهای 14،7،3، و 21 اندازه گیری شد. پماد نانوذره مس پوشش داده شده فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز و گلوتاتیون پراکسیداز را در روز 7 به شکل معنی داری نسبت به گروه کنترل افزایش داد (p˂0.05). همچنین در روزهای 7 ،14 و 21 کاهش معنی داری در اندازه مالون دی آلدیید نسبت به گروه کنترل دیده شد (p˂0.05). عصاره گیاه دارویی آرتمیزیا آنووا برای ساخت و پوشش دهی نانوذره های مس سودمند است. در کنار ویژگی های سودمند عصاره گیاهی، نانوذره های مس، سبب اثر هم افزایی در نیرومند سازی توان آنتی اکسیدانی و کاهش پراکسیداسیون لیپیدی در بافت زخم و بهبود فرآیند ترمیم زخم های سوختگی درجه دو در موش سوری می شود.

    کلیدواژگان: سوختگی درجه دو، گیاه آرتمیزیا آنووا، آنتی اکسیدان، نانوذره های مس
  • پروین پورغلام، پریچهره یغمایی، مهدی نورالدینی، زهرا حاج ابراهیمی صفحات 4075-4084

    آلزایمر شایع ترین بیماری تخریب کننده عصبی سالمندان است. استرس اکسیداتیو و التهاب نقش مهمی در بروز آلزایمر دارند. خطر ابتلا به آلزایمر در افراد دیابتی بالا می باشد و مقاومت به انسولین در مغز افراد آلزایمری اتفاق می افتد. تجمع پلاک های آمیلوییدی منجر به رگزایی و افزایش نفوذپذیری رگ ها می گردد.  امروزه گیاهان دارویی به دلیل عوارض جانبی کمتر نسبت به داروهای شیمیایی موردتوجه قرار گرفته اند. در پژوهش حاضر اثر محافظتی فرآورده گیاهی آرتیمیسیا (آرتمیسینین) به همراه سلول های بنیادی اندومتریوم حاوی ژن آنتی آنژیوژنز (Thrombospondins-1 یا TSP-1) در بیماری آلزایمر القاء شده توسط استرپتوزوتوسین در مدل آزمایشگاهی رت نر دیابتی بررسی شد. 3 روز پس از القای آلزایمر و دیابت با استفاده از استرپتوزوتوسین، حیوانات سلول های بنیادی را ازطریق بینی دریافت کردند و سپس برای یک ماه آرتمیسینین را (50 میلی گرم بر کیلوگرم) دریافت کردند. وزن ابتدایی و انتهایی، میزان قند خون و اینترلوکین 6 سرم سنجیده شد و پلاک های آمیلوییدی مغز با رنگ آمیزی هماتوکسیلین ایوزین بررسی شد. نتایج نشان داد که القای آلزایمر و دیابت منجر به کاهش معنی دار وزن بدن و افزایش قندخون، اینترلوکین 6 و پلاک های آمیلوییدی مغز شد. تیمار با آرتمیسینین و سلول های بنیادی به طور مجزا و همزمان موجب بهبود این پارامترها گردید. نتایج نشان داد که می توان ازسلول های بنیادی آندومتر انسانی که حاوی ژن TSP-1 است به عنوان منبعی بالقوه از سلول های بنیادی در کنار آنتی اکسیدان طبیعی آرتیمیسینین جهت کاهش علایم بیماری آلزایمراستفاده نمود.

    کلیدواژگان: آلزایمر، دیابت، سلول های بنیادی آندومتر، آرتمیسینین، اینترلوکین 6
|
  • H .Sonbolekar, A .Jahandideh, A .Asghari, S .Hesaraki, A .Akbarzadeh Pages 4011-4018

    This study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of titanium dioxide nanocomposite scaffolds for the reconstruction of femur defects in rabbits. To investigate the effect of nanocomposites on the healing processes of broken bone (bone defect). 18 New Zealand adult male white rabbits weighing 3 kg were studied. A cylindrical defect with a diameter of 6 x 5 mm was created in the femur of rabbits. The animals were divided into three experimental groups. The experimental groups after the defect were created included control, control (hydroxyapatite) and treatment (titanium dioxide). On the 15th and 45th days after surgery, the animals were killed and a sample was taken from the bone defect site and placed in 10% buffered formalin. 5 μm sections were evaluated after general and trichrome staining. Improvement of inflammation on day 15 and formation of new bone on day 45 in the nanocomposite group was the best in terms of ossification repair unit and reduction of inflammation. Nanocomposite had a significant recovery function in bone regeneration of defective areas.

    Keywords: Bone healing, Nanocomposite, Titanium dioxide, Hydroxyapatite
  • P. Mohammadzadeh, S .Mohammadi Pages 4019-4038

    Recently, nidoviruses have been described as a possible cause of severe respiratory diseases in reptiles and especially pythons from different parts of the world. The aim of this study is to isolate the pathogenic agent along with the precise determination of its characteristics and to examine the histopathological findings in a female iguana. During the iguana post-mortem examination, pyogranulomatous and fibronecrotic lesions were observed in various organs other than the respiratory system, and the results of the reverse transcription polymerase chain reaction were also positive. Therefore, the relationship between the observation of these extensive lesions and the Necropsy findings obtained from Previous cases of serpanovirus infection and the amount and type of changes in the genome of the serpentovirus identified with the previous serpentovirus were investigated. Cell culture inoculation and then RT-PCR was used to collect and obtain the virus isolate. Next, immunohistochemistry was performed. Staining for the nucleoprotein of the serpentine virus showed that this virus infects not only a wide range of epithelia (respiratory and gastrointestinal epithelium, hepatocytes, urinary tubules, pancreatic ducts, etc.), but also contaminates the intravascular monocytes, intralesional macrophages, and endothelial cells too. With next-generation sequencing, the complete genome for this new serpentine virus species was obtained.The analysis of the viral genome recovered from this respiratory and systemic disease associated with serpentine virus infection did not show a sequence correlation with the phenotype of other strains. The results showed that this serpentine virus has a wide cell and tissue tropism, and the course of infection by it can be different, and as a result of the systemic spread of the virus in the body, it causes lesions in a wide range of different body systems.

    Keywords: Nido virus, Reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR), Next generation sequencing(NGS), Immunohistochemistry(IHC), Cell culture, Iguana
  • B .Nowruzi, M .Adelkhani, AA. Anvar Pages 4039-4052

    Special features of nanoparticles such as high surface to volume ratio, homogeneous particle size, high stability and ease of production have led to their widespread use in various fields of pharmacy, dentistry, medicine, biology and materials engineering. In fact, the existence of many pathogenic bacteria that have created many risks in various industries, including medical equipment, dentistry, drinking water treatment and sewage treatment, is another reason for using nanoparticles to protect human health. Meanwhile, the green synthesis of nanoparticles by different strains of cyanobacteria has led to the production of environmentally friendly nanoparticles with various unique biological, physical and chemical properties. Cyanobacteria also have a variety of bioactive compounds such as pigments and enzymes that can act as regenerating and stabilizing agents in the process of producing nanoparticles. In addition, with their unique biochemical compositions that include several bioactive compounds with proven pharmacological activities, they also have potential antibacterial, antifungal, anti-algal, anti-cancer and photocatalytic properties. These properties have caused cyanobacteria to be used not only as useful natural resources, but also to be effective in the prevention and treatment of many diseases. Although many researches have been conducted in the field of biological synthesis using various microorganisms, fewer studies have focused on the use of cyanobacteria in the synthesis of nanoparticles. This article comprehensively examines the characteristics and commercial applications of nanoparticles synthesized by cyanobacteria in different fields, as well as the strategies of toxicity of nanoparticles against living cells.

    Keywords: Green synthesis of nanoparticles, Cyanobacteria, Bioactive compounds
  • A .Azizpour, Z. Amirajam, R .Khoshbakht, N.Hosseinpour Azad Pages 4053-4064

    The purpose of this study was to evaluate the type, severity and extent of tissue lesions induced by secondary infection with avian influenza virus following inoculation by ORT in SPF chickens. Sixty, one-day-old SPF chicks were provided and divided randomly into three groups. At the age of 21 days, the chicks in the first group were inoculated only with ORT and second group inoculated first with ORT and three days later with H9N2 virus. Each bird in third group was received only with PBS as control. Tissue samples were taken from trachea, lungs, liver, kidneys, bursa of fabricius, thymus, spleen and cecal tonsils for histopathological studies and after preparation and tissue sections were stained by Hematoxylin and Eosin (H&E) method. In chickens of the first group, ORT bacteria in addition to cause tissue lesions in organs of the respiratory system (loss of cilia with infiltration of mononuclear cells under the mucosa in the trachea, hyperemia and pneumonia in the lung), liver (congestion of sinusoids and central veins) and the kidneys (Hemorrhage and necrosis of urinary tubes) in  immune system organs also cause tissue lesions such as lymphocyte depletion in the bursa of fabricius, congestion and heterophil infiltration in thymus and increase in the of lymphoid follicles in the spleen and cecal tonsils. The histopathological lesions in chickens of the second group was more severe and longer than that of the first group. Tissue changes were not observed in control group. The results of this study showed that in chickens inoculated by ORT and under secondary infection with avian influenza virus cause exacerbate and lunge histopathological lesions induced by ORT.

    Keywords: ORT, H9N2 virus, Secondary infection, Histopathological lesions, SPF chickens
  • F .Tavakoli, B .Karimi Babaahmadi, M. Javdani, J. Kaboutari Pages 4065-4074

    Burns trigger intricate inflammatory processes and the generation of free radicals. The anti-inflammatory, antioxidant, and antibacterial characteristics of the Artemisia annua plant have a significant potential for enhancing the healing process for wounds. This study examines the impact of an Artemisia annua extract-coated copper nanoparticle ointment on the antioxidant enzyme activity in second-degree burns in mice. After the green synthesis of coated copper nanoparticles, 100 male mice were divided into five groups: control without treatment, eucerin ointment group, 0.2% copper nanoparticle ointment, 0.2% copper nanoparticles coated with Artemisia annua extract ointment, and 5% Artemisia annua extract ointment. The activity of antioxidant enzymes and the level of lipid peroxidation in tissue homogenates were measured on days 14, 7, 3, and 21. SOD, CAT, and GPX activities were all significantly higher on day 7 in the coated copper nanoparticle ointment group compared to the control group (P˂0.05). The level of MDA was also significantly lower in the control group on days 7, 14, and 21 (P 0.05). The extract of the medicinal plant Artemisia annua is useful for making and coating copper nanoparticles. In addition to the advantages of plant extract, copper nanoparticles have a synergistic impact that speeds up the healing of second-degree burn wounds in mice by lowering lipid peroxidation in wound tissue and boosting antioxidant activity.

    Keywords: Second-degree burn, Artemisia annua, antioxidant, Copper Nanoparticles
  • P .Poorgholam, P. Yaghmaei, M. Noureddini, Z. Hajebrahimi Pages 4075-4084

    Alzheimer's is the most common neurodegenerative disease of the elderly. Oxidative stress and inflammation play an important role in Alzheimer's disease. The risk of Alzheimer's disease is high in diabetic people, and insulin resistance occurs in the brain of Alzheimer's patients. Accumulation of amyloid plaques leads to angiogenesis and increased permeability of the vessels. Today, medicinal plants are receiving attention due to fewer side effects than chemical drugs. In the present study, the protective effect of Artemisia herbal product (artemisinin) along with endometrial stem cells containing the antiangiogenesis gene (thrombospondins-1 or TSP-1) was investigated in Alzheimer's disease induced by streptozotocin in a diabetic male rat laboratory model. 3 days after the induction of Alzheimer's and diabetes using streptozotocin, the animals received stem cells intranasally and then received artemisinin for one month (50 mg/kg). Initial and final weight, blood sugar, and interleukin-6 serum levels were measured, and brain amyloid plaques were examined by hematoxylin-eosin staining. The results showed that the induction of Alzheimer's and diabetes led to a significant decrease in body weight and an increase in blood sugar, interleukin-6, and brain amyloid plaques. Treatment with artemisinin and stem cells, separately and simultaneously, improved these parameters. The findings of this research showed that human endometrial stem cells that contain the TSP-1 gene can be used as a potential source of stem cells along with natural antioxidants artemisinin to reduce the symptoms of Alzheimer's disease.

    Keywords: Alzheimer's, Diabetes, Endometrial stem cells, Artemisinin, Interleukin-6